Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Pozharskys kycklingkroketter
 

 
 

 
 
Pozharskys kycklingkroketter

Olika slag av kroketter - risoller - tillhör favoriterna i det ryska köket. Och variationerna i det närmaste oändliga. Färs från nöt, lamm, gris, kalv, kyckling och fisk. Men även från rödbetor, bönor, kål, morötter, etc. som nästan alltid serveras med grönsaker eller sallader samt en god sås. Här ska vi titta lite närmare på en klassiker: Pozharskys kycklingkroketter.

Алекcандр Сергеевич Пушкин

Alexander Sergejevitj Pusjkin

Det är inte varje dag en maträtt döps av en nationalskald. Men det gäller för just den här rätten:
Pozharskys kycklingkrocketter

Som lyriker blev  Alexander Pusjkin rysk nationalskald. År 1826, elva år före sin död i duell, skrev han ett litet resebrev till sin vän Sobolevskij om vedermödor och glädjeämnen från en tripp från Moskva till Novgorod:

Stanna till i Torzhok, ta dig tid att dinera:
Pozharsky furnerar en fest.
Ta för dig av hans kroketter, stekta är de allra bäst,
(Du skall mitt råd sannerligen inte negligera!)
Fortsätt sedan din resa, mätt - och kanske litet däst.

Torzhok är en liten stad nära Moskva, där det på Pusjkins tid fanns en liten restaurang som ägdes av denne man Pozharsky. Och det är hans och Pusjkins kycklingkroketter vi ska ägna oss åt på den här sidan.
 
   
  Det här behöver du  Så här lagar man
Pozharskys kycklingkroketter
 
   
 
4 personer
  Kyckling
ca 1 kg Kyckling

eller 4 st kycklingbröst

4 skivor  Vitt bröd
1-2 dl  Mjölk
2 msk  Smält smör
Ströbröd
Ägg
Smör och olja för stekning
Gräddsås
4 dl Kalvfond 
2 dl Grädde
1 tsk Soja
25 g Smör
Salt & peppar
Tomat- och Sidfläsksky
100 g  Sidfläsk
2 st  Schalottenlök
1 dl  Kycklingfond
5 st Tomater
Dragon
1 msk  Matolja
Salt & peppar


  Stycka upp kycklingen och rensa från allt brosk och ben.
Blötlägg brödet i mjölk ca 10 minuter och pressa därefter ut vätskan.
Skär kycklingen i mindre bitar och mal köttet i matberedare.
Tillsätt det blötlagda brödet, smält smör. Salta och peppra i mixern.
Forma i små biffar och panera.
Stek i stekpanna på medelhög värme någon minut på varje sida eller tills de får gyllengul färg. Ta ut kroketterna från pannan.
Ställ in mitt i ugn på 200º och grädda tills kroketterna fått en ljust brun färg, 5-10 minuter.
Slå över smält smör innan servering.

Ryssarna äter sina Pozharsky kroketter med kokt potatis och kokta blandade grönsaker.

Men en god sås skulle smaka bra 
till Pozharskys kroketter, även om du kanske inte skulle få det i Ryssland. Men var inte rädd att lägga till egna varianter, även när du lagar etnisk mat! Prova en liten variant med två såser som harmonierar med varandra och med den ryska huvudrätten: En svensk gräddig brunsås och en italiensk tomat- och sidfläsksky.

Gräddsås
Vanlig svensk gräddsås som man får till söndagssteken: Reducera kalvfonden tills halva mängden återstår. Tillsätt grädden och låt det sjuda tills såsen blir simmig. Tillsätt soja. Smaka av med salt & peppar. Montera smöret innan servering.

Tomat- och sidfläsksky
Skär sidfläsket i bacontunna skivor, och dela i centimeterstora bitar. Skala och tärna tomaterna. Finhacka schalottenlöken. Fräs sidfläsket och löken i matolja. Tillsätt tomaterna. Häll i kycklingfonden och låt det sjuda till såsen blir simmig och fast (15-20 minuter). Smaka av med dragon, salt & peppar.

Servera med båda såserna för sig. Stekt potatis eller klyftpotatis passar bättre än kokt. Men glöm inte grönsakerna.


 
 

 
   
   
   
   
   
   
 


Vill du få receptet på mail?

 

 
   
 


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff à la Novgorod

Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
Välj från mapparna.

 
 

Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 





Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding
 
 

 

Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB