Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Biff ā la Novgorod

 
 


Biff ā la Novgorod

är en av de traditionella ryska rätter som överlevt både tsardöme och sovjetstat.

Man kan närmast säga att Biff ā la Novgorod är köttgryta som egentligen ska tillagas och serveras i en-portions lerkärl. Och det är av just den anledningen som man alltid hittar många uppsättningar lerserviser i ryska hem. (Eftersom jag förutsätter att du - precis som jag själv - inte har en sådan servis, så anpassar jag tillagningen därefter!) 

Rätten har flera alternativa namn beroende på olika varianter i tillagningen: Ett namn är alltså Biff ā la Novgorod. Ett annat namn är Biff i Kvas. Ytterligare ett namn är Biff på Klostrets vis.

 
   
  Det här behöver du

Gör så här

 
 
  4 personer 
Biffen 
600 g  Nötkött
 (bog eller högrev)
8 st Medelstora potatisar
2 st Morötter
3 st Gul lök
10-12 st Champinjoner
100 g Rotpersilja
1 knippe Persiljestjälkar
2 msk  Vetemjöl
100 g Smör
2 msk  Finhackad persilja
1 liter Köttbuljong
Salt & svartpeppar-
korn
Kvas
för varje liter absolut
rent vatten
40-50 g Rågbröd 
eller rågskorpor
30-40 g Socker
10 g Jäst
 

 

 

Russin

 

 

  Skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm stora. Skala och skär morötter och persiljerot i samma storlek samt gul lök i klyftor.

Ta en matsked smör i gryta, och låt fettet bli brunt. Bryn köttbitarna tills de fått fin färg. Tillsätt morötter, persiljerot, löken och persiljestjälkarna.

Häll över köttbuljong och pepparkornen och koka under lock på svag värme ca 1 timme eller tills köttet blivit mört. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Skala och dela potatisen och champinjonerna i halvor. Sautera i lite smör och tillsätt sedan i grytan. Låt grytan sjuda tills potatisen nästan är klar. Ta därefter bort persiljestjälkarna och sila av vätskan i en kastrull. Blanda resten av smöret i vätskan och tillsätt vetemjöl samt red av till sås. Smaka av med salt och peppar.

Servera i portionsskål. Strö över den finhackade persiljan.

Alternativ med Kvas:
Du kan byta ut buljongen mot Kvas, och har då skapat en helt annan variant, Biff i Kvas. Du kommer att behöva ca 4 dl kvas. Hur man gör Kvas lärde jag ut i samband med Okroshka. Annars följer kvasreceptet här igen:

Om du vill försöka dig på riktig kvas och imponera på dina ryska vänner med att servera Biff i Kvas, så behöver  du mjukt eller hårt rågbröd eller rågskorpor, jäst, socker och russin. 

Smula det hårda rågbrödet eller rågskorporna. Tar du mjukt rågbröd måste du först ha torkat det, t ex i ugnen.  Lägg ner rågsmulet i en kastrull (inte aluminium) och häll över vattnet. 
Vattnet skall vara hett. Om det är dålig vattenkvalitet måste du ha kokat det först. Rör om ordentligt. Lägg på ett tättslutande lock och ställ kastrullen på ett varmt ställe ca 1-2 timmar. Titta till blandningen nu och då, och rör om.

Häll därefter försiktigt ut vätskan i ett lämpligt kärl, silar du ska du inte ha alltför fin sil. Tillsätt sockret och jästen, som du redan löst upp i en aning kallt vatten. Blanda väl och lämna allting åt sitt öde för resten av dagen (10-12 timmar). När kvasen börjar skumma vilt skall du sila den genom duk och hälla upp i stadiga flaskor som innehåller 3-4 russin. Korka ordentligt och efter 2-3 timmar i rumstemperatur förvarar du flaskorna i kylen. Efter 2-3 dagar är kvasen färdig 
att dricka.

 
 


Beställ receptet i PDF-fil

 

 
   
   
 


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff ā la Novgorod

 Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
 Välj från mapparna.

 
 

Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 





Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding

 


Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB