|
|
4
personer
|
Biffen |
600
g |
Nötkött
(bog eller högrev) |
8
st |
Medelstora
potatisar |
2
st |
Morötter |
3
st |
Gul
lök |
10-12
st |
Champinjoner |
100
g |
Rotpersilja |
1
knippe |
Persiljestjälkar |
2
msk |
Vetemjöl |
100
g |
Smör |
2
msk |
Finhackad
persilja |
1
liter |
Köttbuljong |
|
Salt
& svartpeppar-
korn |
|
|
Kvas
för varje liter absolut
rent vatten |
40-50
g |
Rågbröd
eller rågskorpor |
30-40
g |
Socker |
10
g |
Jäst |
|
Russin |
|
|
Skär
köttet i bitar, ca 3 x 3 cm stora. Skala och skär morötter
och persiljerot i samma storlek samt gul lök i klyftor.
Ta en matsked smör i gryta, och låt fettet bli brunt. Bryn
köttbitarna tills de fått fin färg. Tillsätt morötter,
persiljerot, löken och persiljestjälkarna.
Häll över köttbuljong och pepparkornen och koka under lock
på svag värme ca 1 timme eller tills köttet blivit mört.
Tillsätt mer vatten om det behövs.
Skala och dela potatisen och champinjonerna i halvor. Sautera
i lite smör och tillsätt sedan i grytan. Låt grytan sjuda
tills potatisen nästan är klar. Ta därefter bort
persiljestjälkarna och sila av vätskan i en kastrull. Blanda
resten av smöret i vätskan och tillsätt vetemjöl samt red
av till sås. Smaka av med salt och peppar.
Servera i portionsskål. Strö över den finhackade persiljan.
Alternativ med Kvas:
Du kan byta ut buljongen mot Kvas, och har då skapat en helt
annan variant, Biff i Kvas. Du kommer att behöva ca 4 dl
kvas. Hur man gör Kvas lärde jag ut i samband med Okroshka.
Annars följer kvasreceptet här igen:
Om du vill försöka dig på riktig kvas och imponera på dina
ryska vänner med att servera Biff i Kvas, så behöver
du mjukt eller hårt rågbröd eller rågskorpor, jäst,
socker och russin.
Smula det hårda rågbrödet eller rågskorporna. Tar du mjukt
rågbröd måste du först ha torkat det, t ex i ugnen.
Lägg ner rågsmulet i en kastrull (inte aluminium) och häll
över vattnet.
Vattnet skall vara hett. Om det är dålig vattenkvalitet
måste du ha kokat det först. Rör om ordentligt. Lägg på
ett tättslutande lock och ställ kastrullen på ett varmt
ställe ca 1-2 timmar. Titta till blandningen nu och då, och
rör om.
Häll därefter försiktigt ut vätskan i ett lämpligt kärl,
silar du ska du inte ha alltför fin sil. Tillsätt sockret
och jästen, som du redan löst upp i en aning kallt vatten.
Blanda väl och lämna allting åt sitt öde för resten av
dagen (10-12 timmar). När kvasen börjar skumma vilt skall du
sila den genom duk och hälla upp i stadiga flaskor som
innehåller 3-4 russin. Korka ordentligt och efter 2-3 timmar
i rumstemperatur förvarar du flaskorna i kylen. Efter 2-3
dagar är kvasen färdig
att dricka.
|
|
|
|