Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Shchi

"Shchi och kasha föder oss..." - detta gamla ryska talesätt visar hur viktiga de här två rätterna Shchi och Kasha är i det ryska köket. Länge tillbaka var shchi och olika former av kasha (som är en grötliknande rätt) ryssarnas basföda. 

Shchi intogs ofta tillsammans med bovete-kasha. Kasha var inte bara landsbygdens stapelmat, utan också en rätt som tillagades vid särskilda tillfällen. En fest som firade skörden eller ett bröllop, eller ens en begravningsmiddag, blev aldrig fullkomlig förutom kasha. Fast vid dem tiden och vid sådana tillfällen var det mest fråga om den mer exklusiva riskashan med honung och russin. Och faktiskt kallades hela bröllopsfesten på den här tiden för just en kasha

Men det är shchi vi ska ägna oss åt nu.

Att göra en riktig shchi har alltid betraktats som en stor konst. Det är inte för inte som ordspråket lyder: "En bra hustru är en som gör god shchi, inte en som pratar så mycket" - Jag tror få ryska män vågar säga så idag. Tack och lov! 

 
 

 
  Shchi  
  Det här behöver du

Gör så här

 
 
4 personer
  Shchi på färsk vitkål
1,5 l  Buljong på kött, fisk eller svamp
½ kg  Färsk vitkål
25 g  Smör
1 Stor morot
Stor gullök
2-3 st  Skivade tomater
2-3 st  Tärnade potatisar
Salt & peppar
Shchi på surkål
½ kg Surkål
1,5 l  Buljong
40-50 g  Smör
Stor morot
2 Stor gullök
2 msk  Tomatpuré
2 st Lagerblad
Salt & peppar
  Basingrediensen i shchi är vitkål. I Kaukasus - där jag bott - använder man gärna surkål, den inlagda som liknar tyskarnas sauerkraut. Vi provar både färsk vitkål och surkål i det här recepten.

Gör så här
om du vill göra shchi på färsk vitkål


Skala och skiva upp morötter och lök i lika stora bitar. Sautera därefter i smör och lägg de åt sidan. Skala potatis och dela i 8 bitar. Strimla upp kålhuvud. Koka upp buljongen och lägg i alla ingredienser utom tomaterna, även lagerblad och salt & peppar. Låt sjuda ca 15 min. Tillsätt därefter de skivade tomaterna och låt soppan sjuda ytterligare ca 10 minuter.

Gör så här
om du vill göra shchi på surkål


Skölj ett halvt kilo surkål och pressa den i händerna för att få ut överskottsvätskan. Fräs surkålen med smöret i en gryta. Tillsätt buljongen. Koka upp och sänk därefter till låg värme. Täck med lock. Låt soppan sjuda ca 20 minuter. Skala och skiva morötter och lök. Sautera dem med tomatpuré och tillsätt i soppgrytan. Lägg i lagerblad, salt & peppar, och låt sjuda ytterligare ca 15 minuter.

 

 
   
 
För servering
  2 dl  Crème fraiche
med några droppar citron i, om du inte har smetana
1 knippe Dill
1 knippe Persilja
1 knippe Gräslök
  Servering oavsett typ av kål

Låt gärna grytan vara serveringsskål. Servera med en klick crème fraiche med några citrondroppar i (naturligtvis smetana om du har - men då behöver du ingen citron. Med några droppar citron så blir crème fraiche mycket nära smetana i smaken). Strö en blandning av finhackad dill, persilja och gräslök över.

Ryssarna äter gärna soppan utan något kött i. Du kan gärna prova den varianten. Om du själv gör din fond på kött (t ex högrev med ben), fisk eller svamp, så kan du med fördel lägga i något av detta också.
 
 

 
 

 

Vill du få receptet på mail?

 

 
   
 


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff à la Novgorod

 Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
 Välj från mapparna.

 
 

Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 




Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding
 

Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB