|
Chanpeng
S Ericsson ... Ryska sidor |
|
Shchi |
|
|
|
"Shchi och
kasha föder oss..."
- detta gamla ryska talesätt visar hur
viktiga de här två rätterna Shchi och Kasha är i det ryska köket.
Länge tillbaka var shchi och olika former av kasha (som är en
grötliknande rätt) ryssarnas basföda.
Shchi intogs ofta tillsammans
med bovete-kasha. Kasha var inte bara landsbygdens stapelmat, utan också
en rätt som tillagades vid särskilda tillfällen. En fest som firade
skörden eller ett bröllop, eller ens en begravningsmiddag, blev aldrig
fullkomlig förutom kasha. Fast vid dem tiden och vid sådana tillfällen var det mest fråga om
den mer exklusiva riskashan med honung och russin. Och
faktiskt kallades hela bröllopsfesten på den här tiden för just en kasha.
Men det är shchi vi ska ägna oss åt nu.
Att göra en riktig shchi har alltid betraktats som en stor konst. Det
är inte för inte som ordspråket lyder: "En bra hustru är en som gör god shchi, inte en som pratar så
mycket" - Jag tror få ryska män vågar säga så idag. Tack och lov!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shchi
|
|
|
|
|
Det här behöver du
|
Gör så
här
|
|
|
|
4 personer
|
|
|
Shchi
på färsk vitkål
|
1,5
l |
Buljong på kött, fisk eller svamp |
½
kg |
Färsk
vitkål |
25
g |
Smör |
1 |
Stor
morot |
2 |
Stor
gullök |
2-3
st |
Skivade
tomater |
2-3
st |
Tärnade
potatisar |
|
Salt
& peppar |
|
|
Shchi
på surkål |
½
kg |
Surkål |
1,5
l |
Buljong |
40-50
g |
Smör |
1 |
Stor
morot |
2 |
Stor
gullök |
2
msk |
Tomatpuré |
2
st |
Lagerblad |
|
Salt
& peppar |
|
|
Basingrediensen
i shchi är vitkål. I Kaukasus - där jag bott - använder man gärna
surkål, den inlagda som liknar tyskarnas sauerkraut. Vi provar både färsk vitkål
och surkål
i det här recepten.
Gör
så här
om du vill göra shchi på färsk vitkål
Skala och skiva upp morötter och lök i lika stora bitar.
Sautera därefter i smör och lägg de åt sidan. Skala potatis och
dela i 8 bitar. Strimla upp kålhuvud. Koka upp buljongen och lägg i
alla ingredienser utom tomaterna, även lagerblad och salt &
peppar. Låt sjuda ca 15 min. Tillsätt därefter de skivade tomaterna och låt soppan sjuda
ytterligare ca 10 minuter.
Gör
så här
om du vill göra shchi på surkål
Skölj ett halvt kilo surkål och pressa den i händerna
för att få ut överskottsvätskan. Fräs surkålen med smöret i en
gryta. Tillsätt buljongen. Koka upp och sänk därefter till låg
värme. Täck med lock. Låt soppan sjuda ca 20 minuter. Skala
och skiva morötter och lök. Sautera dem med tomatpuré och tillsätt
i soppgrytan. Lägg i lagerblad, salt & peppar, och låt sjuda
ytterligare ca 15 minuter.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
För
servering
|
|
2
dl |
Crème
fraiche |
med
några droppar citron i, om du inte har smetana |
1
knippe |
Dill |
1
knippe |
Persilja |
1
knippe |
Gräslök |
|
|
Servering
oavsett typ av kål
Låt gärna grytan vara serveringsskål. Servera
med en klick crème fraiche med några citrondroppar i (naturligtvis
smetana om du har - men då behöver du ingen citron. Med några
droppar citron så blir crème fraiche mycket nära smetana i smaken).
Strö en blandning av finhackad dill, persilja och
gräslök över.
Ryssarna äter gärna soppan utan något kött i. Du kan
gärna prova den varianten. Om du själv gör din fond
på kött (t ex högrev med ben), fisk eller svamp, så
kan du med fördel lägga i något av detta också.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vill du få receptet på mail?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pozharskys kycklingkroketter |
|
Stekt anka på ryskt vis |
|
Biff à la Novgorod |
|
Mer
husmanskost från ryske tsarens tid?
Välj från mapparna.
|
|
|
Okroshka |
Shchi |
Fisksoppa Rastegaj
|
|
|
Havreblini |
Pelimini |
Gurjev pudding |
|
|
|
|
|