Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Pelimini

 
 


Pelimini

platsar i tio-i-topp bland Rysslands mest populära rätter. 
Pelimini är i Ryssland vad mammas köttbullar är i Sverige, och den ryska gifta kvinnan känner alldeles för ofta prestationsångest i att slå ut sin svärmors pelimini. Ofta går det inte så bra. Mammas köttbullar är alltid mammas. Och samma sak med ryssarnas pelimini.  

Pelimini är en rätt som har spridit sig över hela detta gigantiska Ryssland med så många olika folkslag. Pelimini serveras på särskilda Pelenaya-kaféer, säljs fryst färdiglagat. Men först och främst är pelimini en rätt där hemma. Ryssarna ska kunna laga pelimini! 

I likhet med många andra traditionella ryska rätter har också pelimini sina rötter i Sibirien. Och de kallas ibland också för sibiriska pelimini. För komi-folket som bor i Uralbergen betyder pelnyan (varifrån ordet pelimini är härlett) "ett öra av deg". Och pelimini ser också ut som så. Små öron gjorda på pasta och med en köttfyllning. 

Förr i tiden lagade folket uppe i Sibirien sina pelimini bokstavligen i tusental. För att sedan frysa in dem. Den sibiriska taigan utgjorde ett gigantiskt frysskåp. Och varje sibirisk fiskare och jägare tog en hel kasse färdiglagade pelimini med sig på sin tur. Det var bara att sätta upp en eld, smälta lite snö och släppa ner några frostfrysta pelimini i det kokande vattnet. Och efter en liten stund stiger en aptitretande doft upp över den sibiriska taigan. Maten är klar! Peliminin står på bordet.

Men, säger du när du tittat på recept och bilder, pelimini är ju en fylld pasta. Precis som italienarnas Pasta Ripiena. Jovisst. Men för ryssarna är det Pelimini. Ryskt. Långt, långt för ryske tsarens dagar. Inte italienskt.

 
   
  Det här behöver du

Gör så här

 
 
4 middagar
eller 6-8 förrätter
Deg till Pelimini
  5-6 dl  Vetemjöl
1½-2 dl  Varmt vatten
1 Ägg
1 Salt
1 tsk Salt
Fyllning till Pelimini
200 g Blandfärs
1 Finhackad gullök
2 msk Kallt vatten
Salt & peppar
För kokning
2 l Köttfond

 

 

 

 

  Börja med ... 

Lägg mjölet i en stor bunke. Gör en grop i mitten och tillsätt salt, ägg och vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila ca 30-40 minuter.

Under tiden degen vilar gör du fyllningen genom att blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det sjuda upp under omrörning tills fyllningen är genomkokt.

Platta ner degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut tills den är tunn. Om du har en pastamaskin kan du använda den. Stick ut 6 cm rundlar med utstickare (slätt kakmått). Lägg ungefär 1 tsk fyllning och vik över. Tryck ihop kanten och dra sedan ihop de två ändarna med fingertopparna. Nyp ihop dem där de möts. Ryska Pelimini skall se ut som öron av deg. Precis som det ryska ordet pelimini faktiskt betyder.

Ställ in peliminin i frys ca 2-3 timmar.

Tryck ihop kanten och dra sedan ihop de två ändarna med fingertopparna. Nyp ihop dem där de möts. Ryska Pelimini påminner om italienska Tortellini, men skall se ut som öron av deg. Precis som det ryska ordet pelimini betyder.

Platta ner degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut tills den är tunn. Om du har en pastamaskin kan du använda den. Stick ut 6 cm rundlar med utstickare (slätt kakmått). Lägg ungefär 1 tsk fyllning och vik över. Tryck ihop kanten och dra sedan ihop de två ändarna med fingertopparna.  
   
 
  Serveringstips
En klick Smetana
1 dl  Smetana 
Har du inte Smetana 
 1 dl crème fraiche med 
några droppar citron i 
Dijonsenap / Smetana
Blanda en aning dijonsenap 
i smetana 
Skirat smör 
Lite skirat smör på peliminin 
är också ett serveringsalternativ 
som ryssarna tycker om.

Nöt- och Tomatpastasås
  50 g  Valnötter
50 g  Hasselnötter
eller rostad hackad mandel
2   Spansk peppar
1   Röd paprika
4   Tomater
Små klyftor vitlök
1 msk  Finhackad koriander
1 msk  Finhackad persilja
1 tsk  Flytande honung
Salt och vinäger för
smaksättning
 

Tillagning
Koka upp köttbuljong i en stor kastrull, ca 2 liter, köttfond eller buljongtärningar. Lägg i 8-10 st pelimini i taget. När de stiger mot ytan är de färdigkokta. Ta upp med hålslev, och skaka så att överflödig buljong rinner av.

Servera 
pelimini med smält smör och smetana eller crème fraiche med några droppar citron i. Man kan med fördel även blanda lite senap (Dijon-typ) i crème fraiche.

 


Har du tid
kanske ett något mer 'arbetat' tillbehör till dina pelimini:

En Nöt- och Tomatpastasås, cross-cooked thailändsk/italiensk sås som är ganska kryddstark.
Skålla och mal nötterna. Ta ur kärnorna från chilipepparen och paprikorna. Skålla tomaterna och ta bort skalet, samt kärna ur. Lägg de röda ingredienserna i mixer (chilipeppar, paprika och tomat). Finhacka koriander och persilja. Blanda alla ingredienserna, och smaksätt med salt och vinäger.
En Nöt- och Tomatpastasås, cross-cooked thailändsk/italiensk sås som är ganska kryddstark.
Skålla och mal nötterna. Ta ur kärnorna från chilipepparen och paprikorna. Skålla tomaterna och ta bort skalet, samt kärna ur. Lägg de röda ingredienserna i mixer (chilipeppar, paprika och tomat). Finhacka koriander och persilja. Blanda alla ingredienserna, och smaksätt med salt och vinäger.


Vill du få receptet på mail?

 

Snapsen har sin givna plats med ryssarnas pelimini. Här serverad med en klick smetana och fiskrom.

 
   
 
Min Nöt- och Tomatpastasås 
är en thailändsk-italiensk sås. Ganska kryddstark.
 

Nöt- och Tomatpastasås är gott direkt på rågbröd också!

Pelimii med en klick smetana

 
   
 


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff à la Novgorod

 Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
 Välj från mapparna.

 
 

Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 





Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding

 


Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB