|
Chanpeng
S Ericsson ... Ryska sidor |
|
Pelimini |
|
|
|
|
|
|
|
|
Pelimini
platsar i tio-i-topp bland
Rysslands mest populära rätter.
Pelimini är i Ryssland vad mammas köttbullar är i Sverige, och den
ryska gifta kvinnan känner alldeles för ofta prestationsångest i att
slå ut sin svärmors pelimini. Ofta går det inte så bra. Mammas
köttbullar är alltid mammas. Och samma sak med ryssarnas
pelimini.
Pelimini är en rätt som har spridit sig över hela detta gigantiska
Ryssland med så många olika folkslag. Pelimini serveras på särskilda
Pelenaya-kaféer, säljs fryst färdiglagat. Men först och främst är
pelimini en rätt där hemma. Ryssarna ska kunna laga pelimini!
I likhet med många andra traditionella ryska rätter har också
pelimini sina rötter i Sibirien. Och de kallas ibland också för
sibiriska pelimini. För komi-folket som bor i Uralbergen
betyder pelnyan (varifrån ordet pelimini är härlett)
"ett öra av deg". Och pelimini ser också ut som så. Små
öron gjorda på pasta och med en köttfyllning.
Förr i tiden lagade folket uppe i Sibirien sina pelimini bokstavligen i
tusental. För att sedan frysa in dem. Den sibiriska taigan utgjorde ett
gigantiskt frysskåp. Och varje sibirisk fiskare och jägare tog en hel
kasse färdiglagade pelimini med sig på sin tur. Det var bara att
sätta upp en eld, smälta lite snö och släppa ner några frostfrysta
pelimini i det kokande vattnet. Och efter en liten stund stiger en
aptitretande doft upp över den sibiriska taigan. Maten är klar!
Peliminin står på bordet.
Men, säger du när du tittat på recept och bilder, pelimini är ju en
fylld pasta. Precis som italienarnas Pasta Ripiena. Jovisst. Men för
ryssarna är det Pelimini. Ryskt. Långt, långt för ryske tsarens
dagar. Inte italienskt.
|
|
|
|
|
|
|
|
Det här behöver du
|
Gör så
här
|
|
|
|
4 middagar
eller 6-8 förrätter
|
|
Deg
till Pelimini
|
|
5-6
dl |
Vetemjöl |
1½-2
dl |
Varmt
vatten |
1 |
Ägg |
1 |
Salt |
1
tsk |
Salt |
|
|
Fyllning
till Pelimini
|
200
g |
Blandfärs |
1 |
Finhackad
gullök |
2
msk |
Kallt
vatten |
|
Salt
& peppar |
|
|
För
kokning
|
2
l |
Köttfond
|
|
|
Börja
med ...
Lägg mjölet i en stor bunke. Gör en grop i mitten och tillsätt salt,
ägg och vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Linda in degen i
plastfolie och låt den vila ca 30-40 minuter.
Under tiden degen vilar gör du fyllningen genom att blanda alla
ingredienser i en kastrull och låt det sjuda upp under omrörning tills
fyllningen är genomkokt.
Platta ner degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut tills den är
tunn. Om du har en pastamaskin kan du använda den. Stick ut 6 cm
rundlar med utstickare (slätt kakmått). Lägg ungefär 1 tsk fyllning
och vik över. Tryck ihop kanten och dra sedan ihop de två ändarna med
fingertopparna. Nyp ihop dem där de möts. Ryska Pelimini skall se ut
som öron av deg. Precis som det ryska ordet pelimini faktiskt betyder.
Ställ in peliminin i frys ca 2-3 timmar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Serveringstips
|
|
En klick Smetana
|
1
dl Smetana |
Har
du inte Smetana |
1
dl crème fraiche med
några droppar citron i |
|
Dijonsenap
/ Smetana |
Blanda
en aning dijonsenap
i smetana |
|
Skirat
smör |
Lite
skirat smör på peliminin
är också ett serveringsalternativ
som ryssarna tycker om. |
Nöt-
och Tomatpastasås
|
|
50
g |
Valnötter |
50
g |
Hasselnötter |
eller
rostad hackad mandel |
2 |
Spansk
peppar |
1 |
Röd
paprika |
4 |
Tomater |
2 |
Små
klyftor vitlök |
1
msk |
Finhackad
koriander |
1
msk |
Finhackad
persilja |
1
tsk |
Flytande
honung |
Salt
och vinäger för
smaksättning |
|
|
Tillagning
Koka upp köttbuljong i en stor kastrull, ca 2 liter, köttfond eller
buljongtärningar. Lägg i 8-10 st pelimini i taget. När de stiger mot
ytan är de färdigkokta. Ta upp med hålslev, och skaka så att
överflödig buljong rinner av.
Servera
pelimini med smält smör och smetana eller crème fraiche med några
droppar citron i. Man kan med fördel även blanda lite senap
(Dijon-typ) i crème fraiche.
Har du tid
kanske ett något
mer 'arbetat' tillbehör till dina pelimini:
En Nöt- och Tomatpastasås, cross-cooked
thailändsk/italiensk sås som är ganska kryddstark.
Skålla och mal nötterna. Ta ur kärnorna från chilipepparen och
paprikorna. Skålla tomaterna och ta bort skalet, samt kärna ur. Lägg
de röda ingredienserna i mixer (chilipeppar, paprika och tomat).
Finhacka koriander och persilja. Blanda alla ingredienserna, och
smaksätt med salt och vinäger.
En Nöt- och Tomatpastasås, cross-cooked
thailändsk/italiensk sås som är ganska kryddstark.
Skålla och mal nötterna. Ta ur kärnorna från chilipepparen och
paprikorna. Skålla tomaterna och ta bort skalet, samt kärna ur. Lägg
de röda ingredienserna i mixer (chilipeppar, paprika och tomat).
Finhacka koriander och persilja. Blanda alla ingredienserna, och
smaksätt med salt och vinäger.
|
Vill du få receptet på mail?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Min Nöt- och Tomatpastasås
är en thailändsk-italiensk sås. Ganska kryddstark.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pozharskys kycklingkroketter |
|
Stekt anka på ryskt vis |
|
Biff à la Novgorod |
|
Mer
husmanskost från ryske tsarens tid?
Välj från mapparna.
|
|
|
Okroshka |
Shchi |
Fisksoppa Rastegaj
|
|
|
Havreblini |
Pelimini |
Gurjev pudding |
|
|
|
|
|