|
4
personer |
Fiskfond |
|
1
kg |
Fiskskrov |
100
g |
Kålrot |
100
g |
Rotselleri |
1 |
Morot |
2 |
Gullök |
8-10 |
Pepparkorn |
2-3 |
Lagerblad |
|
Persiljestjälkar |
|
|
Rastegaj-fyllning |
150
g |
Svamp
(skogssvamp eller
champinjoner) |
2 |
Schalottenlök |
1
dl |
Kokt
ris |
3
msk |
Crème
fraiche |
25
g |
Smör |
1
msk |
Finhackad
dill |
1
msk |
Finhackad
persilja |
|
|
Rastegaj-bakningen |
9-10
dl |
Siktat
vetemjöl |
3
dl |
Mjölk |
25
g |
Jäst |
50
g |
Smält
smör |
2 |
Ägg |
1
tsk |
Salt |
1
msk |
Socker |
|
|
Fisksoppa |
4
st |
Fiskfiléer
i bitar
torsk, gädda, abborre, gös .. |
10-12 |
Medelstora
potatisar |
2-3 |
Schalottenlök |
½
dl |
Finhackad
dill och persilja |
|
Salt
& Peppar |
|
|
Börja
med att bereda fisken om du använder helfisk. Annars köp
fiskfilé och fiskskrov direkt från fiskaffären.
Filéerna till soppan och skrovet till fonden.
Fiskfonden
...
Hugg upp skrovet i mindre bitar,
skölj i kallt vatten. Hacka lök och rotselleri. Dela morot och kålrot i små
bitar. Hetta upp olja i en rostfri kastrull. Fräs
lök och rotselleri med kryddorna. Tillsätt fiskskrovet,
morot och kålrot. Häll på vatten så att det precis
täcker fiskskrovet. Koka upp och sänk därefter
värmen. Låt sjuda i 20 min. Skumma väl under
sjudningen. Lägg på locket och stäng av värmen. Låt
fonden stå och dra i ca 30 min. Sila av fonden genom en
finmaskig sil.
Rastegaj
...
Och börja med Rastegaj-fyllningen:
Finhacka löken och fräs den i 25 g smör. Tillsätt
svampen och det kalla kokta riset. Rör om. Smaksätt med
salt & peppar. Tillsätt crème fraiche och blanda
ner den finhackade dillen och persiljan.
Fortsätt med Rastegaj-bakningen:
Värm mjölken fingervarm och häll upp den i en bunke.
Smula sönder jästen och rör i den. Tillsätt halva
mängden mjöl och rör till en jämn smet. Täck över
bunken, och låt stå i rumstemperatur tills smeten reser
sig. Tillsätt därefter smält smör, lättvispade ägg,
salt och socker och resten av mjölet. Knåda degen
smidig på mjölat bakbord. Dela degen till små
portioner, och rundriv för hand (forma runda små
bullar). Låt degbitarna ligga och spänna av under plast
eller bakduk.
Sätt ugnen på 225°C.
Gör en grop i mitten på bullen och lägg i ca 1 msk av
Rastegaj-fyllningen. Tryck upp degkanten men lämna ett
litet öppet hål för fyllningen. Lägg de fyllda
bullarna på smord bakplåt (eller bakpapper). Låt de
jäsa på plåt under bakduk ca 30-40 minuter. Pensla med
äggula och grädda mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 200° C.
Baktid ca 15-20
minuter.
Fisksoppa
...
Koka upp fonden. Lägg i den skalade potatisen och koka
tills potatisen nästan är färdig. Tillsätt grovhackad schalottenlök och fiskbitarna (skär dem ej för små!).
Smaksätt med salt & peppar. Låt soppan sjuda ca 5-7
min. Smaka av med dill- och persiljeblandningen.
Ryssarna
äter sin Fisksoppa med Rastegaj
både i slott och koja. I det förra givetvis serverad i
soppterrin. Och med ett vackert dekorerat fat med varma Rastegaj. |
|
|
|