|
|
Blini
Precis som på så många andra platser i
världen tillbad ryssarna jordbruksårets skiftningar. I mitt hemland
Thailand inringas fortfarande jordbruksåret april till november med sina
fester. Och ofta har dessa jordbruksfester urgamla anor. Både i Thailand,
Sverige och Ryssland.
Den ryska fastlagen
fram till fettisdag är en sådan fest, som trots sina religiösa undertoner
går långt tillbaka till förkristen tid. Till en börja med var det en
offerfest till guden Volos ära och en startpunkt för vårens arbete
på fälten.
På samma sätt som den svenska Valborgsnattens eldar gick de
ryska ritualerna ut på att bränna symboler för den långa vintern.
Fortfarande, precis som kinesernas nyårsfirande, hedrar ryssarna sina döda
släktingar med att furnera festmat. Och huvudrätten var just
blini, pannkakor gjorda från en tunn smet, runda och gyllene som själva
solen.
Genom att den rysk-ortodoxa kyrkan så småningom tog till sig
ryssarnas urgamla fest som sin egen fastlagshögtid cementerades firandet.
Men nu närmare ursprunget och som en symbol för att säga adjö
till vintern och hälsa våren. Alltså precis som vår Valborg. Även om
blini var först guden Volos festmat och senare kyrkans fastlagsmat så har alltid denna rätt haft sin fasta plats i alla ryska hushåll. Året
runt. Och i många ryska städer kan man se Blinnayaskyltar som hänger
utanför kaféer och annonserar etablissemangets huvudattraktion.
|
|
|
4 personer
eller förrätt 6 personer |
|
Blini |
|
|
|
|
5
dl |
Mjölk |
1½
dl |
Vetemjöl |
3
dl |
Havremjöl |
15
g |
Jäst |
|
25
g |
Smält
smör |
½
tsk |
Salt |
½
msk |
Socker |
1
st |
Ägg |
|
|
Ju längre bort från Ryssland man kommer, ju längre bort
från rysk blini blir den rätt man serverar. Föreställningen
verkar vara att äkta ryska blini är små boveteplättar.
Men det är sällan man ser dem så i
Ryssland. Och definitivt aldrig tjocka som man ofta
finner dem då de serveras med löjrom, lök och
gräddfil på ryska restauranger i Sverige. Ibland inte
ens små som plättar.
Första gången jag bjöds på
festblini i ett ryskt hem tyckte jag att det var utsökt
gott, men att det var vanliga pannkakor. Och jag
envisades en stund med att kalla dem crêpes, för det
var precis så de såg ut. Fyllda rullade pannkakor av
fransk storlek. Men mina ryska vänners envishet var
större än min: Detta är blini, vidhöll de
med ett småleende. Och jag föll till föga.
Naturligtvis. Min föreställning om ryska plättar
likaså.
Ryssarna gör sin blini från vanligt vete, från bovete
eller från havre. Prova havreblini någon
gång! Gör det efter det här är receptet på
blini som överlevt både guden Volo och det sista tsarparet:
Gör
så här
Värm 1,5 dl mjölk till 37° och lös
15 g jäst i vätskan. Blanda vetemjöl och havremjöl och dela upp i två
lika delar. Tillsätt den ena halvan av mjölblandningen till vätskan och
blanda till en tjock smet. Täck med bakduk och låt den stå 2-3 timmar i
rumsvärme. När smeten har rest sig tillsätt 25 gram smält smör, salt
och socker, ett ägg och resten av mjölet och rör ihop. Späd ut smeten
med 2,5 dl ljum mjölk och låt den stå tills den reser sig igen. Rör
försiktigt med en träsked, och låt den stå en sista gång tills den
reser sig igen. Späd ut smeten med mer ljum mjölk nästan till
pannkakskonsistens.
Hetta upp crêpespannan (en mindre stekpanna). Smöra den. Häll i ett mycket
tunt
lager smet. Genom havremjölet kommer blinin ändå att bli tjockare.
Sänk eventuellt värmen under gräddning. Första sidan är
färdiggräddad när centrumytan är stelnad och kanterna börjar bli
frasiga. Då är det dags att vända.
Blini är färdiga när de är gyllene som själva solen.
Smaklig spis!
|
Vill du receptet på mail?
|
Blini
serveras med
fiskrom, rysk kaviar (störrom),
röd kaviar (löjrom eller laxrom) eller med
saltad fisk, t ex sill. Även lax är utmärkt
till blini.
Smält smör och smetana finns
alltid på det ryska blinibordet, antingen som
assessoarer eller som en tunn fyllning till
blinin. Har inte din 9-21 butik smetana i lager
så kan du ta crème fraiche med några droppar
citron i. Ryska blini ser ut som små svenska
pannkakor. De är också rullade som franska crêpes
ofta är. Blini serveras på fat
hoprullade med fyllningen påbredd. Gästerna
förväntas inte själva tillreda sina blini,
bara välja från de dignande faten med olika
slags blini.
|
|