Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Okroshka 

 

 
 

...Gurjevpudding

Gurjevpudding! 
Men vem var Gurjev?


Jo, Gurjev var finansminister i det ryska tsardömet under tsar Alexander I. Och en i alla avseenden duglig ämbetsman. Men som klok statsman i Tsarens tjänst är det nog ingen som tänker på idag. Däremot finns hans namn i historieskrivningen som gourmet. Inte bara som namngivare till denna efterrätt. Han har också ha skapat andra maträtter, risoller och pâtéer. Men bara puddingen, som tillkom för att fira segern över Napoleon, bär hans namn. Gurjevpudding.


 
  Det här behöver du  Gör så här  
 
4 personer 
som efterrätt till middag
  100 g Mannagryn
4 dl Mjölk
50 g Socker
50 g Smör
2 Äggvitor
30 g Grovhackade nötter
hasselnötter 
eller mandel
1 tsk Vaniljsocker
Salt
Råsocker 
el farinsocker för 
karamellisering

 

 

 

 

 

1. Vispa äggvitorna med sockret och ställ undan i köket.

2. Sjud upp mjölken, tillsätt 50 gram socker och en nypa salt. Strö ner mannagryn under snabb och jämn omrörning.

3. Tillsätt smöret, de vispade äggvitorna och nötterna samt vaniljsocker under omrörning.

4. Häll över den varma blandningen i portionsskålar, strö över ett tunt lager råsocker eller farinsocker och karamellisera, det vill säga ställ skålarna i het grill (het övervärme i ugn eller salamander eller med handgas) för att bränna sockerytan.


Karamellisering med handgas

 


Garnera varje skål med några bitar frukt från säsongen: äpplen, päron, persikor och/eller körsbär samt en aning finhackade och rostade valnötter och/eller mandlar.

 

Den här Gurjev-puddingens tillbehör är körsbär, vindruvor, granatäpple, persimon och valnötter.

 
   
   
   
   
   
   
 
Gurjev-puddingen kan ta många skepnader. Även på svenska bord:

Här en spritsad Gurjev-pudding tillsammans med en färsk fruktsallad på mango, druvor och jordgubbar, likörparfait på kokosnötrom och hallonsås.

Fin harmoni med bra balanser i sött och syrligt, varmt och kallt.


Beställ receptet i PDF-fil

 

 
   
 


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff à la Novgorod

 Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
 Välj från mapparna.

 
 

Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 




Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding
 
   

Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB