|
|
Pozharskys
kycklingkroketter
Olika slag av kroketter -
risoller - tillhör favoriterna i det ryska köket. Och variationerna
i det närmaste oändliga. Färs från nöt, lamm, gris, kalv,
kyckling och fisk. Men även från rödbetor, bönor, kål, morötter,
etc. som nästan alltid serveras med grönsaker eller sallader samt en
god sås. Här ska vi titta lite närmare på en klassiker: Pozharskys
kycklingkroketter. |
|
Алекcандр
Сергеевич
Пушкин
Alexander Sergejevitj Pusjkin |
Det är inte varje dag en maträtt döps av en nationalskald. Men det
gäller för just den här rätten:
Pozharskys kycklingkrocketter.
Som lyriker blev Alexander Pusjkin rysk nationalskald. År 1826,
elva år före sin död i duell, skrev han ett litet resebrev till sin
vän Sobolevskij om vedermödor och glädjeämnen från en tripp från
Moskva till Novgorod:
Stanna till i Torzhok, ta dig tid att dinera:
Pozharsky furnerar en fest.
Ta för dig av hans kroketter, stekta är de allra bäst,
(Du skall mitt råd sannerligen inte negligera!)
Fortsätt sedan din resa, mätt - och kanske litet däst.
Torzhok är en liten stad nära Moskva, där det på Pusjkins tid
fanns en liten restaurang som ägdes av denne man Pozharsky. Och det
är hans och Pusjkins kycklingkroketter vi ska ägna oss åt på den
här sidan. |
|
|
4 personer |
|
|
Kyckling |
ca
1 kg |
Kyckling |
eller
4 st kycklingbröst |
4
skivor |
Vitt
bröd |
1-2
dl |
Mjölk |
2
msk |
Smält
smör |
|
Ströbröd |
|
Ägg |
Smör
och olja för stekning |
|
|
|
|
Gräddsås |
4
dl |
Kalvfond |
2 dl |
Grädde |
1
tsk |
Soja |
25
g |
Smör |
|
Salt
& peppar |
|
|
|
|
Tomat-
och Sidfläsksky |
100
g |
Sidfläsk |
2
st |
Schalottenlök |
1
dl |
Kycklingfond |
5
st |
Tomater |
|
Dragon |
1
msk |
Matolja |
|
Salt
& peppar |
|
|
Stycka
upp kycklingen och rensa från allt brosk och ben.
Blötlägg
brödet i mjölk ca 10 minuter och pressa
därefter ut vätskan.
Skär
kycklingen i mindre bitar och mal köttet i
matberedare.
Tillsätt
det blötlagda brödet, smält smör. Salta och
peppra i mixern.
Forma
i små biffar och panera.
Stek
i stekpanna på medelhög värme någon minut på
varje sida eller tills de får gyllengul färg.
Ta ut kroketterna från pannan.
Ställ
in mitt i ugn på 200º och grädda tills
kroketterna fått en ljust brun färg, 5-10 minuter.
Slå
över smält smör innan servering.
Ryssarna
äter sina Pozharsky kroketter med kokt potatis och kokta
blandade grönsaker.
Men en god sås skulle smaka bra
till Pozharskys kroketter,
även om du kanske inte skulle få det i Ryssland. Men
var inte rädd att lägga till egna varianter, även när du lagar
etnisk mat! Prova
en liten variant med två såser som
harmonierar med varandra och med den ryska huvudrätten: En svensk gräddig brunsås
och
en italiensk tomat- och sidfläsksky.
Gräddsås
Vanlig svensk gräddsås som man får till söndagssteken: Reducera
kalvfonden tills halva mängden återstår. Tillsätt
grädden och låt det sjuda tills såsen blir simmig.
Tillsätt soja. Smaka av med salt & peppar. Montera
smöret innan servering.
Tomat- och sidfläsksky
Skär sidfläsket i bacontunna skivor, och dela i
centimeterstora bitar. Skala och tärna tomaterna.
Finhacka schalottenlöken. Fräs sidfläsket och löken i
matolja. Tillsätt tomaterna. Häll i kycklingfonden och
låt det sjuda till såsen blir simmig och fast (15-20
minuter). Smaka av med dragon, salt & peppar.
Servera med båda såserna för sig. Stekt potatis eller
klyftpotatis passar bättre än kokt. Men glöm inte
grönsakerna.
|
|
|
|