Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Fisksoppa med Rastegaj
 

 
  Fisksoppa med Rastegaj  
  Det här behöver du  Gör så här  
 
4 personer

Fiskfond
  1 kg Fiskskrov
100 g  Kålrot
100 g Rotselleri
1 Morot
2 Gullök
8-10  Pepparkorn
2-3  Lagerblad
Persiljestjälkar
Rastegaj-fyllning
150 g  Svamp 
(skogssvamp eller 
champinjoner)
2 Schalottenlök
1 dl  Kokt ris
3 msk  Crème fraiche
25 g  Smör
1 msk  Finhackad dill
1 msk  Finhackad persilja
Rastegaj-bakningen
9-10 dl  Siktat vetemjöl
3 dl  Mjölk
25 g  Jäst
50 g  Smält smör
2 Ägg
1 tsk Salt
1 msk  Socker
Fisksoppa
4 st  Fiskfiléer i bitar
torsk, gädda, abborre, gös ..
10-12 Medelstora potatisar
2-3  Schalottenlök
½ dl  Finhackad dill och persilja
Salt & Peppar

 

 

Börja med att bereda fisken om du använder helfisk. Annars köp fiskfilé och fiskskrov direkt från fiskaffären. Filéerna till soppan och skrovet till fonden.

Fiskfonden ...
Hugg upp skrovet i mindre bitar, skölj i kallt vatten. Hacka lök och rotselleri. Dela morot och kålrot i små bitar. Hetta upp olja i en rostfri kastrull. Fräs lök och rotselleri med kryddorna. Tillsätt fiskskrovet, morot och kålrot. Häll på vatten så att det precis täcker fiskskrovet. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt sjuda i 20 min. Skumma väl under sjudningen. Lägg på locket och stäng av värmen. Låt fonden stå och dra i ca 30 min. Sila av fonden genom en finmaskig sil. 

Rastegaj ...
Och börja med Rastegaj-fyllningen:

Finhacka löken och fräs den i 25 g smör. Tillsätt svampen och det kalla kokta riset. Rör om. Smaksätt med salt & peppar. Tillsätt crème fraiche och blanda ner den finhackade dillen och persiljan.

Fortsätt med Rastegaj-bakningen:
Värm mjölken fingervarm och häll upp den i en bunke. Smula sönder jästen och rör i den. Tillsätt halva mängden mjöl och rör till en jämn smet. Täck över bunken, och låt stå i rumstemperatur tills smeten reser sig. Tillsätt därefter smält smör, lättvispade ägg, salt och socker och resten av mjölet. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen till små portioner, och rundriv för hand (forma runda små bullar). Låt degbitarna ligga och spänna av under plast eller bakduk.
Sätt ugnen på 225°C.
Gör en grop i mitten på bullen och lägg i ca 1 msk av Rastegaj-fyllningen. Tryck upp degkanten men lämna ett litet öppet hål för fyllningen. Lägg de fyllda bullarna på smord bakplåt (eller bakpapper). Låt de jäsa på plåt under bakduk ca 30-40 minuter. Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 200° C. Baktid ca 15-20 minuter.

Fisksoppa ...
Koka upp fonden. Lägg i den skalade potatisen och koka tills potatisen nästan är färdig. Tillsätt grovhackad schalottenlök och fiskbitarna (skär dem ej för små!). Smaksätt med salt & peppar. Låt soppan sjuda ca 5-7 min. Smaka av med dill- och persiljeblandningen.

Ryssarna äter sin Fisksoppa med Rastegaj både i slott och koja. I det förra givetvis serverad i soppterrin. Och med ett vackert dekorerat fat med varma Rastegaj.

 

 

 



 
   
   
   
   
   
   
 


Vill du receptet på mail?

 

 
   
   
 


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff à la Novgorod

 Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
 Välj från mapparna.

 
 

Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 





Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding
 
   

Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB