Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Blini 
 

 
  Blini 

Precis som på så många andra platser i världen tillbad ryssarna jordbruksårets skiftningar. I mitt hemland Thailand inringas fortfarande jordbruksåret april till november med sina fester. Och ofta har dessa jordbruksfester urgamla anor. Både i Thailand, Sverige och Ryssland. 

Den ryska fastlagen fram till fettisdag är en sådan fest, som trots sina religiösa undertoner går långt tillbaka till förkristen tid. Till en börja med var det en offerfest till  guden Volos ära och en startpunkt för vårens arbete på fälten. 

På samma sätt som den svenska Valborgsnattens eldar gick de ryska ritualerna ut på att bränna symboler för den långa vintern. Fortfarande, precis som kinesernas nyårsfirande, hedrar ryssarna sina döda släktingar med att furnera festmat. Och huvudrätten var just blini, pannkakor gjorda från en tunn smet, runda och gyllene som själva solen. 

Genom att den rysk-ortodoxa kyrkan så småningom tog till sig ryssarnas urgamla fest som sin egen fastlagshögtid cementerades firandet. Men nu närmare ursprunget och som en symbol för att säga adjö till vintern och hälsa våren. Alltså precis som vår Valborg. Även om blini var först guden Volos festmat och senare kyrkans fastlagsmat så har alltid denna rätt haft sin fasta plats i alla ryska hushåll. Året runt. Och i många ryska städer kan man se Blinnayaskyltar som hänger utanför kaféer och annonserar etablissemangets huvudattraktion.
 
   
  Det här behöver du  Så här lagar ryssarna sin Blini ...  
 
4 personer 
eller förrätt 6 personer
  Blini 
5 dl  Mjölk
1½ dl Vetemjöl
3 dl Havremjöl
15 g Jäst
25 g Smält smör
½ tsk Salt
½ msk Socker
1 st Ägg





  Ju längre bort från Ryssland man kommer, ju längre bort från rysk blini blir den rätt man serverar. Föreställningen verkar vara att äkta ryska blini är små boveteplättar. 
Men det är sällan man ser dem så i Ryssland. Och definitivt aldrig tjocka som man ofta finner dem då de serveras med löjrom, lök och gräddfil på ryska restauranger i Sverige. Ibland inte ens små som plättar. 

Första gången jag bjöds på festblini i ett ryskt hem tyckte jag att det var utsökt gott, men att det var vanliga pannkakor. Och jag envisades en stund med att kalla dem crêpes, för det var precis så de såg ut. Fyllda rullade pannkakor av fransk storlek. Men mina ryska vänners envishet var större än min: Detta är blini, vidhöll de med ett småleende. Och jag föll till föga. Naturligtvis. Min föreställning om ryska plättar likaså.

Ryssarna gör sin blini från vanligt vete, från bovete eller från havre. Prova havreblini någon gång! Gör det efter det här är receptet på blini som överlevt både guden Volo och det sista tsarparet:

Gör så här
Värm 1,5 dl mjölk till 37° och lös 15 g jäst i vätskan. Blanda vetemjöl och havremjöl och dela upp i två lika delar. Tillsätt den ena halvan av mjölblandningen till vätskan och blanda till en tjock smet. Täck med bakduk och låt den stå 2-3 timmar i rumsvärme. När smeten har rest sig tillsätt 25 gram smält smör, salt och socker, ett ägg och resten av mjölet och rör ihop. Späd ut smeten med 2,5 dl ljum mjölk och låt den stå tills den reser sig igen. Rör försiktigt med en träsked, och låt den stå en sista gång tills den reser sig igen. Späd ut smeten med mer ljum mjölk nästan till pannkakskonsistens.

Hetta upp crêpespannan (en mindre stekpanna). Smöra den. Häll i ett mycket tunt lager smet. Genom havremjölet kommer blinin ändå att bli tjockare. Sänk eventuellt värmen under gräddning. Första sidan är färdiggräddad när centrumytan är stelnad och kanterna börjar bli frasiga. Då är det dags att vända.

Blini är färdiga när de är gyllene som själva solen.
Smaklig spis!

 

 

Vill du receptet på mail?

 


Blini serveras med 
fiskrom, rysk kaviar (störrom), röd kaviar (löjrom eller laxrom) eller med saltad fisk, t ex sill. Även lax är utmärkt till blini.
"Det ryska blinibordet"

Smält smör och smetana finns alltid på det ryska blinibordet, antingen som assessoarer eller som en tunn fyllning till blinin. Har inte din 9-21 butik smetana i lager så kan du ta crème fraiche med några droppar citron i. Ryska blini ser ut som små svenska pannkakor. De är också rullade som franska crêpes ofta är. Blini serveras på fat hoprullade med fyllningen påbredd. Gästerna förväntas inte själva tillreda sina blini, bara välja från de dignande faten med olika slags blini. 

 
 

 
   
   
   
   
 

 
 


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff à la Novgorod

Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
Välj från mapparna.

 
 

Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 




Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding
 
 

 

Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB