Chanpeng S Ericsson ... Ryska sidor

Stekt anka på ryskt vis

Stekt anka på ryskt vis
Det här behöver du  Gör så här
4-6 personer 

Anka 
1 st Hel anka
3-4 st Äpplen
2 dl Kall bovetegröt
Salt & peppar
Bovetegröt 
1 dl Krossat bovete
2½ dl Vatten
Salt
Stekta äpplen i honung 
3 st Äpplen
20 g Smör
1 dl  Flytande honung
Salt & peppar
Madeirasås 
2 dl Madeira
4 dl Vatten
1 st Köttbuljong-
tärning
2-3 st Schalottenlök
50 g Smör
Sojasås
Salt & peppar
  Börja med bovetegröten..


Koka upp vattnet. Tillsätt gryn och salt. Koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Låt gröten svalna.

och fortsätt med själva ankan...

Sätt ugnen på 175°. Skölj ankan - både på in- och utsidan, och torka av den med hushållspapper. Gnid ankan både in- och utvändigt med citronklyftor. Krydda inuti med peppar och salt och fyll den med äppelklyftorna och bovetegröten. Sy ihop ankan med gump och hals, och bind ihop benen. Krydda utsidan väl med salt och peppar. Lägg ankan med bröstet upp i en långpanna, och sätt den i nedre delen av ugnen. Ös den med sky då och då.

Stektiden är ca 1½ timme. Jag vill själv gärna ha min anka välstekt och tycker den är klar när köttsaften från lårbenet är utan rosa inslag.

Då ankan är färdig tar du ut bovetegröten och äpplena. Du kan använda äpplena som garnering till exempel runt ankan på ett stort uppläggningsfat.

.. så äter ryssarna sin anka. Men lägg gärna till några alternativ. 

Varför inte Stekta äpplen i honung med stekt nypotatis när det är säsong? 

Så här gör man Äpplen i honung:

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Hetta upp smör i stekpannan och lägg i äpplena. Vänd de brynta sidorna upp, salta & peppra, och tillsätt honungen. Sänk värmen. Äpplena är klara när de är mjuka men ändå har en fast konsistens (ca 5 min).


Och därtill en god madeirasås som man kan göra på detta sätt:

Blanda vattnet med halva mängden Madeira och buljongtärningen i en  kastrull. Tillsätt finhackad schalottenlök och reducera till ca halva mängden. Sila av löken och tillsätt resten av Madeiran. Låt sjuda ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt & peppar och en aning soja. Montera såsen med smör.

Vill du receptet på mail?

 


Mer husmanskost från ryske tsarens tid?
Välj från mapparna.


Pozharskys kycklingkroketter

Stekt anka på ryskt vis

Biff à la Novgorod


Okroshka

Shchi

Fisksoppa Rastegaj

 




Havreblini

Pelimini

Gurjev pudding
 
 

Copyright information:
Revised edition published 2007 by C. Saenkhamlue & Co KB
First edition published 1999 by C. Saenkhamlue & Co KB