Varför inte ett sommartorp mitt i Sveriges vagga ...

Total bostadsyta 75 m2 - Biutrymmen 18 m2 - Gjutna betongplattor för planerad utbyggnad 47 m2 - Friköpt tomt 966  m2

Nära till allt ... men ändå avskilt

Varnhem, Sveriges vagga

Avstånd från ditt sommartorp 63 km 45 min i bil
Varnhems kloster grundades år 1148 under den tid då kung Sverker d.ä. styrde och ställde. Till Varnhem anlände då abbot Henrik och hans dussintalet cisterciensmunkar från Alvastra kloster, men ursprungligen kommande från Clairvaux eller Citeaux i Frankrike.
Den latinska sentensen ora et labora utgjorde grunden för medeltidens nordiska klosterliv. I Varnhem skapades en hel stad tillägnad Gud.

Varnhems klosterkyrka är gravplats åt bland annat fyra svenska kungar, en drottning, en hertig och en hertiginna, samt en regerande riksjarl och en rikskansler.

På platsen för Varnhems kyrka i Västergötland finns också de äldsta spåren av kristendom i Sverige, de senaste utgrävningarna har gett bevis för att kristnandet av Västergötland skedde 100 år tidigare än man tidigare trott. Man har funnit gravar från vikingatiden som vittnar om ett kristet gravskick. Den helhetsbild som undersökningar med C14-dateringar ger gör det troligt att den kristna begravningsplatsen togs i bruk under sent 800-tal. På platsen byggdes först en träkyrka och därefter en stenkyrka som tros ha uppförts senast på 1040-talet vilket gör den till den äldsta stenkyrkan på svensk mark, utanför Skåne.


Handlingen i böckerna och filmerna om Jan Guillous fiktiva person Arn Magnusson utspelar sig delvis i Varnhem. I omgivningarna spelades också vissa scener in till filmen.Arn Magnusson av Folkungaätten
(som tempelriddare Arn de Gothia – Arn av Götaland eller på arabiska Al Ghouti) är en litterär gestalt och huvudpersonen i en romantrilogi av Jan Guillou.


Arns barndomshem Arnäs

Följ Arn Magnusson genom Västergötlands historia. Jan Guillous roman- och filmhjälte väcker vårt historieintresse och kittlar fantasin. Böckerna och filmerna utspelas i trakten mellan Vänern och Vättern och har blivit en vägvisare till Västergötlands historiska platser.

Kuriosa
: Arn blev utsedd till Årets Skaraborgare 2007 av Sveriges Radio Skaraborg. Jan Guillou tog emot priset.


Hunneberg, strövområde med vidunderlig utsikt och Kunglig Älgjakt

Avstånd från ditt sommartorp 31 km 45 min i bil
 

På Hunneberg finns Halle- och Hunnebergs platåers naturreservat, Halle- och Hunnebergs branters naturreservat, Öjemossarnas naturreservat och Grinnsjö domänreservat. Nedanför Hunneberg finns naturreservatet Tunhems Ekhagar.

Hunneberg  är sedan Gustav Vasas tid kunglig jaktmark och Carl XVI Gustaf ses här nästan varje höst för att jaga älg.


Under jakten - då denna bild togs - fälldes 16 älgar och en kronhjort. Novembervädret ställde hårda krav på drevfolket som fick gå första gryningspasset med ficklampa. Kungen själv fick inget djur denna gång, men var på gott humör ändå. En som förmodligen var ännu gladare var jordbruksminister Eskil Erlandson som nedlade två älgar. Överlag var det en lyckad tillställning.

Älgen är de svenska skogarnas största djur. Den är lätt att känna igen tack vare sin storlek och sitt särpräglade utseende. De stora öronen, den rejäla mulen och hakskägget tillsammans med den karakteristiska puckeln vid manken gör den svår att förväxla med andra djur.


Trollhättan, industrialismens genombrott i Sverige

Avstånd från ditt sommartorp 36 km 35 min i bil

Den historiskt mest kända är Nydqvist & Holm AB, senare NOHAB, som startades 1847 och avvecklades under 1980-talet. Började som en vanlig mekanisk industri men kom att specialisera sig på lok. 1920 fick företaget en order på 1 000 lok till Ryssland vilket nog är en av landets största industribeställningar någonsin.

 
Olidan - Trollhättans första kraftverk i Göta älv - var det första större vattenkraftprojektet i Sverige. Det ledde även fram till att Vattenfall bildades 1909.


Olidan har kallats det första ”nationalkraftverket”. Aggregaten var fem gånger större än de som hittills använts i Sverige och själva maskinbyggnaden blev mycket ståtlig – byggd i röd, råhuggen svensk granit.


Saab 92001, årsmodell 1947, 'Ur-Saab'

Svenska Aeroplan Aktiebolaget, det vill säga företaget Saab, grundades som flygplanstillverkare 1937 som ett samarbete mellan NOHAB i Trollhättan och ASJA i Linköping, men det skulle dröja ytterligare tio år innan den första Saab-bilen såg dagens ljus.


SAAB-S18A


Kållandsö, med Läckö Slott &  Kronprinsessans 'Victoriahuset'

Avstånd från ditt sommartorp 63 km 60 min i bil
Läckö slott ligger i Otterstads socken i Lidköpings kommun i Västergötland. Slottet ligger på Kållandsö, en av de större öarna i Vänern, och man kan ta sig dit med bil, lokalbuss och båt. Slottet är öppet för allmänheten.


Läckö Slott Ägarlängd

 1. Brynolf Algotsson 1298-1317 biskop i Skara

 2. Bengt Johansson 1317-1321 biskop i Skara

 3. Erik 1321-1322 biskop i Skara

 4. Peder Larsson 1322-1336 biskop i Skara

 5. Gunnar Tynnesson 1337-1340 biskop i Skara

 6. Sigge Jonsson 1340-1351 eller 1352 biskop i Skara

 7. Sigfrid Rutgersson 1352-1354 biskop i Skara

 8. Lars 1354-1356 biskop i Skara

 9. Nils 1356-1386 biskop i Skara

 10. Rudolf 1387-1391 biskop i Skara

 11. Torsten 1391-1404 biskop i Skara

 12. Vincens Henningsson 1505-1520

 13. Didrik Slagheck 1520-1521

 14. Magnus Haraldsson 1522-1529 biskop i Skara

 15. Ture Eriksson (Bielke) 1528-1529 (Bielke förlorade sina förläningar efter sin inblandning i Västgötaherrarnas uppror år 1529).

 16. Gustav Vasa utnyttjar Läckö själv 1532-1535

 17. Svante Sture 1543-1567

 18. Hogenskild Bielke 1571-1591, 1593-1599

 19. Hertig Johan av Östergötland 1600-1609

 20. Jacob De la Gardie 1615-1652

 21. Magnus Gabriel De la Gardie 1652-1681

Spikens Fiskehamn, Kållandsö
Enda fiskeläget vid Vänern och ett mycket populärt turistmål. Här kan du äta god och närproducerad mat på Restaurang Sjöboden, njuta av vänerspecialiteter i flera av de idylliska fiskebodarna, ta en fika på caféet, spela minigolf, eller bara strosa runt och njuta av en glass. Spiken har månghundraåriga traditioner som fiskeläge, och för tjugotalet år sedan byggdes hamnen ut till en modern fiskehamn. Spikens fiskehamn är numera en av Europas största insjöfiskehamnar.


Läckö Slott
med sin medeltida grund och väl bevarade barockprakt är ett av landets vackraste slott.  Här finns något för alla åldrar. Slottet är öppet 1 maj - 30 september.


Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset ligger precis vid Vänerns strandkant. Vänern är EU:s största sjö och här återfinns Europas största sötvattensskärgård. Mitt i Vänern ligger Djurö skärgård som utsågs till nationalpark 1991. Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset är tänkt som en brygga ut till Djurö nationalpark och till andra naturområden runt om i Vänerskärgården.


Mitt i Vänerns natur- och kulturcentrum och alldeles intill Läckö Slott står nu naturum färdigt, en symbolisk gåva till H.K.H Kronprinsessan Victoria på hennes 30-års dag.


Hornborgasjön, trandans, internationell fågelskådning 

Avstånd från ditt sommartorp 61 km 50 min i bil
Vid Hornborgasjöns sydvästra ände ligger Trandansen. Här har transkådandet varit en folkfest sedan början av 50-talet. Till Trandansen kommer nu runt 150 000 besökare varje vår - från både när och fjärran - för att se tranorna "bära ljus i säng". Alltså komma med våren till den kalla Norden.

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor, varje år. Den ligger vackert belägen vid platåberget Billingens fot i ett gammeldags kulturlandskap.


Smögen, ett turistmål sedan mer än hundra år... 

Avstånd från ditt sommartorp 120 km 90 min i bil

Smögen är ett av västkustens mest populära turistmål, mycket känt för sin fisk, räkor och dylikt, då en av Sveriges få fiskauktioner finns här (det lilla som är kvar).

Skaldjur fiskas hela året. Hummerfisket bedrivs från första måndagen efter 20 september t o m 30 april. Från 1 maj finns krabb- eller  Sälsafari och skärgårdsturer går hela året. Men fiske efter vitfisk/torskarter börjar 1 april och pågår till 31 december.Smögen är rätt ställe för soldyrkare, sportfiskare, dykare och livsnjutare. Det är kanske inte Bohusläns äldsta fiskeläge men atmosfären och den unika bebyggelsen är väl bevarad.


Göteborg

Avstånd från ditt sommartorp 99 km 80 min i bil
Göteborg är en stor småstad med charm. Det är ingen huvudstad och det är inte heller Skandinaviens största stad. I Göteborg bor inga kungar eller drottningar, men kanske är det just det som är grejen. Här finns plats för alla och det handlar mer om att vara originell än att vara cool.


För den matintresserade finns det flera spännande landmärken i Göteborg med inriktning på mat. Den mest kända är kanske "Feskekôrka", men här finns också Sveriges största fiskeauktion och den vackra Saluhallen.


Göteborgs Opera erbjuder ett brett utbud av opera, musikaler och klassisk och modern balett. Utöver det är själva byggnaden väl värd ett besök i sig, där den ligger alldeles vid hamnen.

Kungsportsavenyen, i vardagstal benämnd Avenyn, är Göteborgs paradgata och går genom stadsdelarna Lorensberg i söder och Vasastaden i norr. Kungsportsavenyen sträcker sig från Kungsportsbron vid Vallgraven och i sydostlig riktning upp till Götaplatsen. Gatan är cirka 840 meter lång.


Längs Avenyn samsas hippa nattklubbar, immiga pubar och moderna barer sida vid sida.
Guide Michelin-krogar i Göteborg  2013:
 • Restaurang o bar i Göteborg

 • Fiskekrogen Basement

 • Fond Restaurang

 • Kock & Vin

 • 28+

 • Sjömagasinet


Fortsätt, till

Jag kan tänka mig att förvärva Chanpengs Sommartorp

Svenska huvudsidan

chanpeng@chanpeng.se

Norsk hovedsiden

Skicka din intresseanmälan på mejl. 

Deutsch Hauptseite

Nederlandske hoofdpagina

English main page

 


Chanpeng S Ericsson's home page is published by C. Saenkhamlue & Co KB.