Chanpeng S Ericsson:
Koncept för matlagningskurser i
4 ord...
Garanterat fritt från enkelhet

Inom loppet av några timmar går mina kursdeltagaren från avvaktande tveksamhet till enorm stolthet och glädje. Så är det bara. Hur ska vi klara av det här? Så är det alltid i början. Och sedan kommer stoltheten, fotograferingen och telefonsamtalen. Det roligaste jag vet är när gästen ringer hem och berättar vad han eller hon har lagat för mat. Då ler jag inombords, för då vet jag att gästen fått något utöver det vanliga i sin matupplevelse.

Det ska vara fina råvaror, det ska kännas lyxigt och inte vara sådant man lagar varje dag.

Jag lägger medvetet kursen på klart hög metodnivå. Det är alltså inte ”lätt” utan snarare ”svår” mat som deltagarna skall laga. Ibland kan metodnivån ligga så högt att även "riktiga kockar" kan ha bekymmer. Mitt skäl till detta är enkelt: Gästen blir mer imponerad över sin egen förmåga om metodnivån inte är för låg.

Det ska vara en upplevelse och deltagarna ska känna på att vara gourmetkockar under några timmar.
 

Garanterat fritt från enkelhet.
4 ord är kärnan i konceptet.
Men också lite annat...


Jag försöker alltid skapa en speciell meny just för den aktuella kursen. Det är mycket sällsynt undantag när ett recept av tidspress måste återanvändas. Beroende på vilka gäster det är fråga om och vilken ”matsäsong” vi ligger i skapar jag menyerna och recepten. Och jag försöker ha koll på vilka mina kursdeltagare är. Om det är första gången jag får ta emot dem på kurs. Eller om de är återkommande gäster vid mina kurser. Och i så fall: Vad de tidigare lagat och ätit hos mig.

Jag skriver dessutom särskilda recept för att deltagarna ska kunna laga maten hemma i sina hemmakök. Och jag vet att många tar sig tid att själva prova hemma och bjuda på middag från mina recept. Jag uppmuntrar även deltagarna att kontakta mig när de har frågor om mat.
Och om jag genom hemmarecepten kan stimulera deltagarna att prova på idéer från mina matlagningskurser där hemma, så förlänger jag på något sätt ”vistelsen” hos oss. Det ger oss nöjda gäster från kurserna. Och nöjda gäster kommer ofta tillbaka.

Mitt totala meny- och receptarbete tar en hel dag i anspråk för en kurs. Och kan man inte investera den tiden för sina kursgäster så bör man nog tänka om. Du vet redan att
god mat lagas med respekt, kärlek och passion. Men "tänk dubbelt" när det gäller matlagningskurser! Det är mitt råd. Jag vill att mina gäster ska känna min matlagningskurs lite grand "Bigger than life"! Med andra ord: 
Garanterat fritt från enkelhet.


Med vänliga hälsningar
chanpeng saenkhamlue ericsson

E-mail till Chanpeng.  |
|   Tror du att du har nytta av mitt koncept får du gärna skriva ut sidan.  |

Chanpeng S Ericssons hemsida är publicerad av C. Saenkhamlue & Co KB.